Psykologi, selvutvikling og seksualitet

Publisert: Magasinet Medium
Ingress: Å bli mer bevisst egne verdier, tanke- og adferdsmønstre står sentralt i selvutvikling. Det står også sentralt i en coachingutdannelse som nå gir studiepoeng, der hovedvekten av studentene har lederfunksjoner i arbeidslivet.

Publisert: Visjon
Ingress: Hva er intuisjon? Hva er sammenhengen mellom intuisjon og selvtillit,kreativitet, politikk og næringsliv? To personer som bruker intuisjonen i yrket sitt samt en fagperson innen området deler kunnskap og erfaringer. De tre ser intuisjonen som en naturlig menneskelig egenskap, tilgjengelig for alle.

Publisert: Visjon
Ingress: Vi kommuniserer stadig mer digitalt, mens det blir mindre av de fysiske møtene. Hva gjør det med oss? Journalisten, gestalt-terapeuten og bloggeren Kristine «Antisupermamma» Henningsen skrev boka «Nærhet i tastenes tid» for å utforske dette. Alle former for nærhet er kompliserte, og vi burde snakke mer om det, mener hun.

Publisert: Magasinet Medium
Ingress: Kjersti Helgeland har bakgrunn fra arbeid innen miljø og bærekraft. Hun mener at vår personlige bærekraft er tilsvarende viktig om vi skal kunne gjøre vårt beste for en bedre verden. Da snakkes det ofte om ernæring og kosthold, trening, mindfulness og sykdommer. Snakker man derimot om seksualitet, blir det fort stille. Dette ville hun gjøre noe med!

Publisert: Visjon
Ingress: Gestaltterapi er en av de mest veletablerte terapiformene, og har hatt stor innflytelse på en rekke psykoterapi-retninger og selvutviklingsprogram. Ikke ulikt mindfulness vektlegges det å trene evnen til å være oppmerksom på det som skjer her og nå. Filosofisk tar metoden utgangspunkt i at individet alltid eksisterer i et dynamisk samspill med omgivelsene og andre mennesker.

Publisert: Magasinet Medium
Ingress: Vi bør lytte til vår egen kropp heller enn til sex-ekspertene, sier terapeut og kursholder Saida Désilets. Hun vil stimulere kvinner til større kroppskontakt og til å lytte til sin egen erotiske intelligens.

Publisert: Magasinet Medium
Ingress: Psykosomatiske helseproblemer kan i mange tilfeller helbredes via hypnose, hevder psykolog Sigurd Stubsjøen. Søvnproblemer løses med trappevask og sjokoladehungeren ved å visualisere sjokolade som renner ned i fettvalkene.

Publisert: Magasinet Medium
Ingress: Ved å bevisst innrede og utsmykke hjemmet ditt og å evaluere programmeringen du mottar fra bruken av bilder, farger og gjenstander, kan du velge å iscenesette dine tankemønstre og din følelsestilstand. Høres det sprøtt ut? Reklamebransjen bruker lignende prinsipper, hevder Mark Ainley, internasjonal ekspert på området. Med moderne feng shui ominnreder han klienters boliger i henhold til deres tenkemåte, livsvei, ambisjoner og åndelighet.

Publisert: Magasinet Medium
Ingress: Er det en direkte sammenheng mellom utformingen av ansiktet ditt og hvilke adferder du er mest tilbøyelig til? Ja, hevder canadiske Mark Ainley, en internasjonal ekspert innen området.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: Eli Rygg har trent på nærvær, som gjerne kalles mindfulness, i mange år. Hun merker at barn responderer annerledes når hun er fullt til stede.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: – Folk bruker mye energi på å vedlikeholde fasaden, og gir liten plass til andre ressurser som venter på å bli tatt i bruk. Det hender de forstår dette først når de er ferdig med arbeidslivet, sier psykiater Dag Furuholmen.

Publisert: Visjon
Ingress: Kunstneren Bjørg Thorhallsdottir ble enke som 30-åring. Som del av egen sørgeprosess startet hun det årlige arrangementet Hjertefred. Her samles folk for å bearbeide sorg, hylle gode minner etter dem de har mistet og for å styrke kjærligheten og livsgleden. – Min manns uventede død lærte meg hvor dyrebart livet og tiden med våre nærmeste er, sier Thorhallsdottir.

Publisert: Visjon
Ingress: – I mannsgruppene kan menn overskride det de trodde de var i stand til, og være sårbare i et fellesskap av menn. Man ser andre menn være i følelsene sine og i kraften sin på en sunn måte, sier Boysen Hodgson i Man Kind Project, en amerikansk non-profit organisasjon som tilbyr rituelle selvutviklingsprosesser for menn verden over.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: Møt fransknorske Eirik Balavoine, som har jobbet med mennesker i 30 år. Mange som kommer til ham har prøvd samtaleterapi, men kommer ikke dypt nok.
– Samtaleterapi alene har ikke har god nok kapasitet til å forløse de dypeste følelsene, hevder Balavoine.

Publisert: Visjon
Ingress: Siden 2008 har norsk-britiske Bjarte Hiley (28) tilbragt mesteparten av tiden i Kina, i lære hos den taoistiske kung fu-mesteren Zhong. Nå er han tilbake i Norge med undervisning i kampkunst og kinesisk taoistisk kultur.

Publisert: Visjon
Ingress: – Jeg jobber med det som er unikt i individet, og å kanalisere det ut gjennom stemmen, sier sangpedagog og kursholder Beate Myrvold. Noen ganger kommer klienter for en ren teknisk time, men når de åpner for stemmen kan det bane veien for en personlig utvikling.

Publisert: Dagbladet Magasinet
Ingress: Det finnes et kurs for alt. På Bali får vestlige turister opplæring i langvarig orgasme og kosmisk nytelse.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: Veldig mange er redde for å gå inn i modenhet ved alderen 50+, sier psykoterapeut Christine A. Schjetlein. – En tid som er ment til indre fordypelse og fremvekst av visdom, blir gjerne brukt til ende mer ytre distraksjon, grunnet dødsangst og frykten for at vi kanskje er tomme innvendig. 

Publisert: Visjon
Ingress: Arnt Sæther omtaler seg som en «GLADiator» – en gledes-spreder. Gjennom foredrag, kurs og med oppfølging for bedrifter lærer han ansatte å gi komplimenter og ivareta hverandre. Dessuten coacher han bedriftsledere når de må ta vanskelige avgjørelser. Arbeidet resulterer i mindre sykefravær og mer fornøyde arbeidstakere.

Publisert: Visjon
Ingress: – Dag Furuholmen og Eirik Balavoine leder selvutviklingsgrupper for menn, hvor de inkluderer både spiritualitet og meditasjon. Likevel hevder de at Eckhart Tolle skaper tapere, meditasjon kan være negativt og at stagnasjon og frustrasjon kan være bra.

Publisert: Visjon
Merknad: Dette var en av de første artiklene jeg publiserte
Ingress: Det er stor interesse for yoga i den vestlige verden nå om dagen. Mye av det som blir tilbudt kan være ganske utvannet, så i januar 2006 dro jeg på et tremåneders dyptgående kurs ved Skandinavisk yoga og meditasjonsskole i Håå, Sverige. Det skulle vise seg å bli tøffere enn jeg hadde trodd.

Publisert: Visjon
Ingress: Psykiater Jan Sunder Halvorsen synes «maskinmennesket» blir stadig tydeligere i dagens samfunn. I boka «Mennesket – maskin eller mysterium» kritiserer han moderne naturvitenskap og psykologi for å skape et mekanisk menneskesyn. Han ser også fokuset på å skulle forandre seg selv som en forlengelse av samfunnets krav om prestasjon og suksess. I egen terapipraksis vektlegger han å akseptere ting som de er.

Publisert: Visjon
Ingress: 83 år gamle Joseph Reuben Silverbird er apachecherokee-indianer og har et mangfoldig liv bak seg. Han er fredsambassadør for FN, har jobbet som skuespiller og musiker, og han har drevet Silverbird Restaurant i New York – byens første indianske restaurant. Vi snakket med ham om livet, indiansk kultur og nødvendigheten av å gå tilbake til en mer naturlig livsførsel.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: Inge Ås er grunnlegger av ILIANA-akademiet, og arbeider med menneskekunnskap og livslæring. Hun vil ha selvutvikling inn i skolen, og synes det er et kunstig skille mellom terapi og veiledning, sykdom og vekst.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: Det skapes en avstand til den erotiske, intime sexen gjennom medias fokus på kvantitet og grensesprengning, hevder Atle Austad, spesialist i klinisk sexologi. Han hevder at bearbeiding av personligheten, ikke ensidig fokus på seksuell prestasjon, er den beste innfallsvinkelen til å løse seksuelle problemer.

Publisert: Visjon
Ingress: Utvidet bevissthet bør resultere i erkjennelsen av at vi er forbundet med jorda, andre mennesker og alt liv, og en villighet til å handle ut fra det. Ellers er det ingen spirituell praksis, sier Ya’Acov Darling Khan, som driver The School of Movement Medicine.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: Radikal terapi og meditasjon ble bragt sammen på 1970-tallet av den indiske rebellfilosofen Osho. Hans senter i India var på et tidspunkt trolig verdens største senter for menneskelig vekst.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: Christine Schjetlein er transpersonlig terapeut med 25 års erfaring innen selvutvikling og spiritualitet. Hun hevder at Oshos fokus på utlevelse ikke er unikt for ham.

Publisert: Visjon
Ingress: Hvordan kan man ha et spirituelt forhold til penger? Fungerer «loven om tiltrekning» for alle? Hva er egentlig sann overflod og hvor mye penger er «nok» penger? Tre personer med forankring både innen det spirituelle og i finansverdenen deler noen betraktninger.

Publisert: Mat&Helse
Ingress: De fleste problemer i livet bunner i dårlig kommunikasjon. Vi har ikke lært å kommunisere, hevder psykoterapeut og meditasjonslærer Eirik Balavoine, som sammen med psykiater Dag Furuholmen er aktuell med seminarserien «Levende Maskulinitet».

Publisert: Visjon
Ingress: Ved Tao Garden i Thailand møtte jeg Mantak Chia, selvutnevnt verdensmester i energi. Han er en autoritet på hvordan seksualkraften kan brukes spirituelt, men framstod som en businessmann med liten evne til menneskelig kontakt.

Publisert: Visjon
Ingress: Torkil Kjelstrup er en av Norges mest erfarne håndlesere. Blant kundene hanser politikere, advokater, leger og bedriftsledere. Selv hevder han at metoden er en vitenskap.

Publisert: Visjon
Ingress: Ønsker du å legge ut på en reise hvor du fordyper deg innenfor selvutvikling, spiritualitet, alternativ behandling og livsstil? Da kan land som India og Thailand være steder å dra.

Publisert: Visjon
Merknad: Dette var en av mine tidligere publiserte artikler
Ingress: Kristin Flood har lang erfaring med meditativ praksis og har knyttet dette opp mot skriving. Dette har blant annet ført til to bøker og en rekke skrivekurs. Vi møter henne i Oslo for å snakke om skriving, de nye visjonene og det å gjøre filosofi tilgjengelig for et større publikum.

Publisert: Visjon
Ingress: I den tyske økolandsbyen Zegg er fri seksualitet noe av det aller viktigste – også til glede for stedets mange besøkende. Mange av landsbyboerne har tidligere følt seg nærmest som «misjonærer» for sin verdensanskuelse, hvor seksuell frigjøring sees som del av et sterkt økologisk, politisk – og iblant også spirituelt – engasjement.

Publisert: Visjon
Ingress: Primal-terapi dreier seg ikke om å klandre sine foreldre, eller å bli fortapt i emosjonelt drama. Poenget er å ta ansvar for eget liv, sier Dhyan Bela, som leder kurset «Primal Rebirth» ved Osho International Meditation Resort i India

Publisert: Bedre Helse Alternativguiden
Ingress: For noen er dansen 5 rytmer god avkobling, for andre er den nærmest blitt en måte å leve på. De som danser jevnlig mener dansen gir økt energi og glede, bedre helse og mye moro! Dette er nemlig dansen der man ikke skal pre­stere noe eller danse riktig!

Publisert: For Him Magazine
Ingress: Ved å endre på et par–tre ting kan du ta sexlivet ditt til uante høyder, skal vi tro sex-ekspert Sol Sebastian. 

Publisert: Visjon
Ingress: Ailo Gaup har virket som sjaman i 25 år. Han opplever at vi har gått inn i en ny tid, og han henter mye inspirasjon fra dét. I dette intervjuet snakker han om kraftdyr, nature og sjamanrollen, og understreker viktigheten av å jobbe med jordenergier for å kunne bli et fritt og renset menneske.

Publisert: Visjon
Ingress: Hvert år avholdes den to uker lange No-Mind festivalen på Ängsbacka kursgård i Sverige med blant annet en rekke workshops. Visjon tok turen opresenterer her essensen av arbeidet til fire spenstige lærere.

Publisert: For Him Magazine
Ingress: Orgasmer som får hele kroppen til å skjelve. Så mange og lange orgasmer du vil ha – uten noe kliss. Etter problemer med ereksjon og manglende sexlyst, fant Dag Eian løsningen på sine seksuelle problemer: han lærte seg å bli multiorgasmisk. Nå vil han lære deg det samme.

Publisert: Marg
Merknad: en av mine tidligere artikler
Ingress: «5 rytmer»-dans blir stadig mer populært. Denne tilnærmingen til dans har som hen­sikt å frigjøre menneskets kreative potensi­al. I dansen gis stor grad av frihet innenfor strengt definerte rammer. - Do you have the discipline to be a free spirit?, spør metodens grunnlegger Gabrielle Roth, som bor i New York.

Publisert: For Him Magazine
Ingress: Sex-coachen Kim Anami hevder at kvinner lever av epidemien Fukme, er seksuelt utilfredse, at sperm er en god antidepressiv medisin og at vaginal vektløfting er et must. Hvem sa at seksualundervisning trenger å være kjedelig?