Logo leading home

Filosofi, religion og store livsspørsmål

Publisert: Mat&Helse

Ingress: – Å finne balansen mellom frihetens velsignelse og frihetens forbannelse, er hovedutfordringen ved voksenrollen i dag, hevder psykolog Frode Thuen, aktuell med boka «Kunsten å være voksen».

Publisert: Visjon

Ingress: Kan man følge Buddhas åttedelte vei uten å tro på karma eller reinkarnasjon? Ja, hevder den engelsk-italienske eksmunken Stephen Schettini. Han ønsker et skille mellom Buddhas lære og buddhismen – som han hevder er full av dogmer.

Olaf Thommessen Når døden nær livet

Publisert: Visjon

Ingress: Olaf Thommessen var nestleder i Venstre fra 2004 til 2008 og har vært mye omtalt i media. I 2005 fikk han hjerneblødning under en løpetur og hadde en nær-døden- opplevelse. Etter det påfølgende sykehusleiet røk etter hvert familieliv, jobb og politisk karriere. I ettertid er han glad for opplevelsene, og hevder han har fått åpnet sinnet sitt til å forstå andre dimensjoner ved tilværelsen.

Publisert: Visjon

Ingress: Kan det å kaste terning være en vei til spirituell frigjøring? Med dette spørsmålet som utgangspunkt skrev amerikanske Luke Rhinehart den Zen-inspirierte kultromanen «The Dice Man», publisert i 1971.

Publisert: Visjon

Ingress: Som 21-åring begynte Viggo Johansen sin tilværelse som buddhistmunk i India og Nepal. Etter fire år kom han tilbake til Vesten. I dette intervjuet forteller han om sitt liv som munk og den lange veien med å integrere erfaringene i et norsk hverdagsliv.

Publisert: =Oslo

Ingress: Øyvind Solum arrangerer alternativmessene i Oslo, Bergen og Trondheim. Likevel har han på mange måter mer sans for ateisme og humanisme enn tradisjonell religion.

Publisert: Visjon

Ingress: Spanske Jorge Ferrer er en av de fremste teoretikerne av nyere tid innen transpersonlig psykologi. Han søker å forene alle aspekter av tilværelsen inn i en ny spirituell visjon for vår tid. Verdenssituasjonen og det moderne menneskets komplekse psyke krever en kreativ tilnærming til spiritualitet, med nye innsikter og erfaringer og større vektlegging av kroppen, mener Ferrer.

Publisert: Humanist

Ingress: De siste 30–40 årene har det vokst frem en vestlig bevegelse av sekulære buddhister. De hevder å praktisere Buddhas lære uten religiøse elementer og metafysiske overbevisninger. Er dette faktisk sekulært, og er deres tolkning av Buddhas lære «riktigere» enn de tradisjonelle fremstillingene?

Publisert: Visjon

Ingress: Jan Sunder Halvorsen er utdannet lege med spesialisering i barne- og ungdomspsykiatri. Han driver Institutt for Holistisk Medisin & Meditasjon i Oslo og på Gotland, sammen med kona Sandra Jyoti Marjala. I debutboken Mennesket – maskin eller mysterium? retter han kritikk mot det han ser som en rådende maskintenkning innen naturvitenskapen.

Publisert: Helga Nationen

Beskrivelse: Kort essay-aktig tekst omkring autentisitet, kreativitet og det å våge å gjøre seg nye erfaringer.
Merknad: Dette var en av mine første publiserte tekster innen denne sjangeren, skrevet i 2008.

Publisert: =Oslo

Ingress: Har vi alle en tro? Og hvorfor er norske prester så opptatt av kassegitarer?

Intervju med filosof Lars Fr. H. Svendsen.

Publisert: Magasinet Medium

Ingress: En del vestlige ønsker å møte en allvitende østlig mester. De tror denne mesteren vil lære dem fantastiske transcendentale ting som fører dem i ekstase resten av livet. Derfor vil de også overse kritikkverdige ting, advarer spirituell mentor og skribent Jane Brunette.